مقالات تخصصی ساختمان‌

مراحل اجرای اسکلت فلزی از صفر تا صد

از مهمترین مراحل اجرای اسکلت فلزی از صفر تا صد باید به ریزه کاری‌های آن اشاره کنیم. اسکلت فلزی توان مقاومتی بیشتری داشته، بنابراین هزینه بیشتری نسبت به روش‌های دیگر دارد. اگر سازنده سرمایه کافی برای تهیه اسکلت فلزی داشته باشد، مهندسین توصیه می‌کنند حتماً از اسکلت فلزی برای ساختمان خود استفاده کند. چون نه تنها مقاومت بالایی دارد بلکه سرعت عمل نصب اسکلت فلزی بیشتر از روش‌های دیگر است. مهندس احرا موظف هستند اطلاعات کافی از مراحل مختلف اسکلت سازی فلزی و قرارداد اسکلت فلزی را داشته و انواع آن را به خوبی بشناسد. در ادامه مقاله مراحل نصب اسکلت فلزی را به طور کامل توضیح خواهیم داد.

اجرای اسکلت فلزی

اسکلت فلزی یا همان سازه فولادی، به ساختاری گفته می‌شود که اعضای اصلی آن از جنس فولاد باشند. این اعضا شامل تیرها، ستون‌ها و اتصالات هستند که به یکدیگر متصل شده و بارهای وارده بر ساختمان را تحمل می‌کنند.

 

اکثر مناطق کشور ایران به عنوان منطقه زلزله خیز شناخته می‌شود. عدم اجرای اسکلت فلزی طبق اصول و قواعد نظام مهندسی، مشکلات زیر را خواهد داشت:

  1. اگر استانداردهای لازم برای اسکلت فلزی ساختمان رعایت نشود، حتی با وجود فولاد بودن در برابر زلزله ضعیف بوده و باعث تغییر شکل ساختمان یا سازه می‌شود.
  2. از نکات مهم در غیر استاندارد بودن اسکلت فلزی باید به ناشاقولی بودن ستون‌ها اشاره کرد.
  3. برای اتصال فولادها باید از جوشکاری تخصص یا پیچ و مهره استاندارد استفاده کرد تا بر اساس بارهای اضافی دچار تغییر شکل نشوند.

در مقایسه با اجرای اسکلت بتنی، احتمالاً اسکلت سازی فلزی مزایای بیشتری خواهد داشت چون مدت زمان کمتری برای اجرای آن لازم بوده و در صورت استاندارد بودن مقاومت بیشتری مخصوصاً در مناطق زلزله خیز را دارد.

مطلب مرتبط: مراحل بتن ریزی

مراحل ساخت اسکلت فلزی

مراحل ساخت اسکلت فلزی به صورت استاندارد شامل مراحل زیر است:

طراحی:

مهندسین و معماران طرح‌های اولیه برای ساخت ساختمان و سازه را آغاز می‌کنند:

  • نقشه‌های ساختمان
  • ابعاد و مواد ساختمانی
  • بررسی نیازهای سازه‌ای
  • بررسی نوع فلزهای مورد نیاز

تولید مواد:

مواد مورد نیاز برای ساخت اسکلت فلزی تولید می‌شود که شامل تولید و فراهم آوری فولاد، بتن و سایر مواد ساختمانی است.

برش و فرم‌دهی:

فولاد به اندازه‌ و اشکال مورد نظر طبق نقشه‌ ساختمان برش داده می‌شود:

  • برش فولاد
  • خم کردن
  • لوله‌کشی و دیگر عملیات فرم‌دهی فلزات

اتصال:

قطعات فلزی با سه روش به یکدیگر متصل می‌شوند:

  • اسکلت فلزی با پرچ
  • اسکلت فلزی با پیچ و مهره
  • اسکلت فلزی با جوشکاری

به پست نحوه اجاره داربست  حتما سر بزنید.

اسکلت فلزی

اجرای ساختمان:

پس از تهیه و آماده‌سازی قطعات فلزی، نکات اجرایی ساختمان سازی رعایت شده و نصب ستون‌ها قوس‌ها و دیگر اجزای اسکلت فلزی آغاز می‌شود.

تست و تایید کیفیت:

پس از اتمام ساخت، ساختمان و اجزای آن توسط مهندس ناظر تست شده و مطمئن می‌شوند که مطابق با استانداردها و نیازهای فنی بوده و کیفیت مناسبی دارند.

مراحل نصب اسکلت فلزی پیچ و مهره

مراحل نصب اسکلت فلزی پیچ و مهره مانند اسکلت سازی جوشی است ولی باید چند نکته مهم را برای استفاده از پیچ و مهره رعایت شود:

  • برای اتصالات اسکلت فلزی به یکدیگر نمی‌توان از هر پیچی استفاده کرد باید نقشه به دقت مطالعه شده و تنها پیچ‌هایی که در نقشه مندرج شده است را به کار برد.
  • تنش پیچ‌های ۸.۸ یا A325 برابر با Fu = و Fy = 6400 Kg/cm2 است.
  • تنش پیچ ۱۰.۹ یا A490 برابر با Fu = 10000 Kg/cm2 و Fy = 9000 Kg/cm2 است.
  • قطرها پیچ‌هایی که برای اسکلت فلزی استفاده می‌شود برابر با ۱۶، ۲۰، ۲۲، ۲۴، ۲۷، ۳۰ و ۳۶ میلی‌متر است.
  • بیشتر پیچ‌هایی توصیه می‌شود که به صورت فورج سرد تولید شوند، چون کیفیت بیشتری داشته و مقاومت آنها بالاتر است. البته پیچ‌های فورج سرد محدودیت‌های خاص خود را دارند، چون سایز آنها ،۲۴ ۲۷ و ۳۰ بوده و تنها برخی شرکت‌ها آن را ارائه می‌دهند.
  • طول پیچ استفاده شده به گونه‌ای باشد که بعد از بستن و سفت شدن حداقل سه رزوه آن قابل مشاهده باشد.
  • برای چفت کردن پیچ‌ها به جای ابزار دستی حتماً از  ایمپکتورهای بادی و برقی یا مولتی پلیر استفاده شود.
  • متاسفانه قیمت پیچ‌های TC و واشرهای DTI در کشور ما زیاد بوده و بیشتر ساختمان سازها از آنها استفاده نمی‌کنند با اینکه کیفیت زیادی دارند. در صورت عدم استفاده از پیچ و واشرهای مذکور حتماً پیش‌تنیدگی در اتصالات اصطکاکی با ترک‌متر توسط مسئول مربوطه کنترل شده و از مقاومت آن مطمئن شوند.
  • هر سایز پیچ، واشر مخصوص به خود را دارد.
  • برای نصب اسکلت فلزی به روش پیچی، می‌توان از ورق‌های پر کننده با ضخامت یکنواخت استفاده کرد که مقاومت بالایی داشته باشد. معمولا ضخامت ورق‌ها ۶ میلیمتر است.
  • گاهی اتفاق می‌افتد که قطر سوراخ با اندازه پیچ‌ها همخوانی ندارد، برای افزایش قطر سوراخ استفاده از هوا برش ممنوع بوده و باید با برقو قطر سوراخ را افزایش دهند.
  • پیچی که یک بار باز شده است را نمی‌توان دوباره استفاده کرد و ایمنی ندارد.

مزایای اسکلت فلزی پیچ و مهره‌ای

سرعت بالا در اجرا: به دلیل ساخت قطعات در کارخانه و نصب سریع در محل، سرعت ساخت‌وساز به طور چشمگیری افزایش می‌یابد.
کیفیت ساخت بالا: ساخت قطعات در شرایط کارگاهی کنترل‌شده و با استفاده از تجهیزات پیشرفته، کیفیت و دقت بالایی را تضمین می‌کند.
سهولت در حمل‌ونقل: قطعات پیش‌ساخته به راحتی قابل حمل و جابجایی هستند.
انعطاف‌پذیری در طراحی: امکان ایجاد طرح‌های پیچیده و متنوع با استفاده از این روش وجود دارد.
مقاومت بالا: اسکلت فلزی پیچ و مهره‌ای از مقاومت بالایی در برابر بارهای مختلف برخوردار است.
ایمنی بالا: به دلیل ساخت دقیق قطعات و اتصالات مطمئن، ایمنی سازه تضمین می‌شود.

اجرای اسکلت فلزی جوشی

برای اجرای اسکلت فلزی جوشی احتیاج به اینورتر و دستگاه جوشکاری و متخصص‌های مربوطه داریم. برخلاف نصب اسکلت فلزی با پیچ و مهره که توسط کارگران می‌توان آن را انجام داد، برای نصب اسکلت فلزی جوشی حتماً از متخصصین جوشکاری کمک گرفته می‌شود. مدت زمان اجرای اسکلت فلزی به روش جوشی کمتر از روش پیچ و مهره بوده و هزینه آن نیز کمتر است. بنابراین بیشتر مورد توجه کاربران قرار گرفته و اسکلت فلزی اکثراً از طریق جوشکاری به یکدیگر وصل می‌شوند. از انواع اسکلت فلزی جوشی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. اتصال لب به لب
  2. اتصال روی هم
  3. اتصال سپری
  4. اتصال گوشه گونیا
  5. اتصال پیشانی

اگر در حال بازسازی خانه هستید، مقاله صفر تا صد بازسازی ساختمان را بخوانید.

مزیت های ساخت اسکلت فولادی جوشی

مزایای اسکلت فولادی جوشی
اسکلت فولادی جوشی، یکی از روش‌های رایج در ساخت‌وساز است که در آن قطعات فولادی (تیرها و ستون‌ها) به وسیله جوشکاری به یکدیگر متصل می‌شوند. این روش، مزایای متعددی دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

۱. اتصال دائمی و مقاوم

جوشکاری، اتصال دائمی و بسیار مقاومی بین قطعات فولادی ایجاد می‌کند. این اتصال، استحکام و پایداری بالایی به سازه می‌بخشد و در برابر بارهای مختلف (ثقلی، جانبی و زلزله) مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهد.

۲. انعطاف‌پذیری در طراحی

روش جوشی، امکان ایجاد اتصالات متنوع و پیچیده را فراهم می‌کند. این امر، انعطاف‌پذیری بالایی در طراحی سازه ایجاد می‌کند و به معماران و مهندسان اجازه می‌دهد تا طرح‌های خلاقانه‌تری را اجرا کنند.

۳. سرعت اجرای نسبتا بالا

در مقایسه با برخی روش‌های دیگر اتصال (مانند پیچ و مهره)، جوشکاری می‌تواند با سرعت بیشتری انجام شود. این امر، به کاهش زمان اجرای پروژه و در نتیجه کاهش هزینه‌ها کمک می‌کند.

۴. کاهش مصرف مصالح

در برخی موارد، استفاده از اتصالات جوشی می‌تواند منجر به کاهش مصرف مصالح فولادی شود. این امر، به کاهش وزن سازه و در نتیجه کاهش هزینه‌ها کمک می‌کند.

۵. یکپارچگی سازه

اتصالات جوشی، یکپارچگی خوبی بین اجزای سازه ایجاد می‌کنند. این امر، به بهبود عملکرد سازه در برابر بارهای مختلف و افزایش ایمنی آن کمک می‌کند.

 

مراحل ساخت اسکلت فلزی در کارخانه

توصیه می‌شود، ساخت اسکلت فلزی ساختمان‌های   بیشتر از ۶ طبقه و آسمان خراش‌ها برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها، در کارخانه‌های مربوطه انجام شود. مراحل ساخت اسکلت فلزی در کارخانه پیچیدگی‌ها و قوانین خاص خود را داشته و شامل موارد زیر است:

  • ستون‌های تولید شده در کارخانه با مقاطع box است.
  • شکل آنها به صورت صلیب یا به صورت H است.
  • تیرهای ساخته شده در کارخانه به صورت دوبل I است.
  • برشکاری و اتصال متریال‌ها در کارخانه توسط متخصصین با تجربه انجام شده بنابراین رعایت استاندارد آنها بیشتر است.

اسکلت فلزی ساختمان دو طبقه

اسکلت فلزی برای ساختمان های دو طبقه نیز کاربرد دارد. در این نوع ساختمان ها، از تیرها و ستون های فلزی برای تحمل بار طبقات و سقف استفاده می شود. اسکلت فلزی در ساختمان های دو طبقه به دلیل وزن سبک و سرعت اجرا، می تواند گزینه مناسبی باشد. با این حال، باید توجه داشت که هزینه اجرای اسکلت فلزی برای ساختمان های دو طبقه ممکن است نسبت به سایر روش های ساختمانی بیشتر باشد.

مراحل ساخت ویلا اسکلت فلزی

ساخت ویلا با اسکلت فلزی شامل مراحل مختلفی است که از جمله آنها می توان به طراحی، ساخت قطعات فلزی، آماده سازی فونداسیون، نصب اسکلت، پوشش سقف و دیوارها و نازک کاری اشاره کرد. در این روش، قطعات فلزی در کارخانه ساخته شده و سپس به محل پروژه منتقل و نصب می شوند. ساخت ویلا با اسکلت فلزی به دلیل سرعت بالا، امکان ایجاد طرح های متنوع و مقاومت در برابر زلزله، مورد توجه بسیاری از کارفرمایان قرار گرفته است.

کلام آخر مراحل اجرای اسکلت فلزی از صفر تا صد

برای مقاوم سازی ساختمان و کاهش هزینه‌های مربوط به اسکلت سازی فلزی بهتر است تمام مراحل اجرای اسکلت فلزی از صفر تا صد توسط متخصصین انجام شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا