مقالات تخصصی تاسیسات مکانیکی

لوله کشی آب استخر ( سیر تا پیاز لوله کشی استخر)

 انجام لوله‌­کشی استخر یکی از این موارد تاسیساتی است که در آبرسانی، تصفیه و حفظ کیفیت آب نقش مهمی دارد. به همین منظور اتصالات و لوله‌­کشی استخر اگر نادرست باشد از بازدهی و کیفیت استخر شما می­کاهد. اگر شما در حوزه تاسیسات و ساخت استخر فعالیت دارید یا برای انجام لوله کشی استخر به دنبال تیم حرفه ای هستید، در هر صورت جایتان همینجاست. در سودا شما با طیف زیادی از ویدیوی آموزشی برای لوله کشی آب استخر و تاسیسات استخر روبه رو هستید و همچنین میتوانید خدمات طراحی لوله کشی استخر را نیز درخواست دهید.

 

اصول و نیاز­های لوله­‌کشی استخر

در اجرا لوله‌ ­کشی استخر باید ترتیب مراحل رعایت شده و بر اساس یک نقشه راه عمل کرد. اولویت اول ساخت استخر در دست داشتن نقشه، مشخص کردن جایگاه استخر و طراحی محوطه است. سپس باید سیستم‌­های لازم برای گردش آب استخر و تصفیه، سیستم­‌های گرمایشی استخر و آب­نما تهیه و نصب شود. لوله‌­کشی، عایق­بندی، تعبیه ورودی و خروجی، سیم‌­پیچی و  تهیه سایر تجهیزات اولویت‌­های بعدی در عملیات ساخت استخر است.

 

لوله کشی آب استخر ( سیر تا پیاز لوله کشی استخر)

نقشه لوله‌‌­کشی استخر

پس از انجام مراحل اولیه ساخت استخر نوبت به لوله کشی استخر می­رسد. روش‌­های لوله­‌کشی استخر با توجه به کاربری و نوع آن انتخاب می­شود. به عنوان مثال نقشه لوله­‌ کشی استخر سرریز با نقشه لوله‌­کشی استخر خانگی متفاوت است زیرا در بهره وری از آن­ها تفاوت وجود دارد.

 

  • نقشه لوله‌کشی استخر ویلا:

نصب و اجرا زهکش و کف آبروها، اتصالات کوپلینگ‌، لوله‌­کشی زهکشی، نصب لوله­های کف آبرو، قرارگیری لوله­‌های ورودی و قرارگیری پوشش در انتهای لوله‌­ها نقشه اصلی اجرای لوله کشی استخر ویلایی است. در واقع با حذف یا ایراداتی در هر یک از این اجزا استخر کیفیت بالایی نخواهد داشت. به دلیل فشار متفاوت استخر ویلایی با سایر استخرها باید از لوله­هایی با مقاومت بالا و اندازه مناسب استفاده شود.

مهم­ترین مورد در لوله­‌کشی استخر ویلایی، نشتی داشتن لوله‌‌­ها است. این نشتی­‌ها در دراز مدت بر استحکام سازه تاثیر گذاشته و موجب تخریب می­گردد. نقشه لوله کشی استخر باغ هم به همین روال صورت می­گیرد.

 


  • نقشه لوله­‌کشی استخر و جکوزی:

مهم­ترین عامل در ساخت جکوزی لوله­کشی آن است. در لوله­ کشی جکوزی از لوله ­های PVC، لوله­ های PVC منعطف، لوله­ های PVC فلکس، لوله­ های پلی اتیلن، لوله­ های فلزی، لوله ­های ABS و لوله­ هایCPVC  استفاده می­شود. از اساسی­ترین ویژگی‌­های جکوزی تغییر دائمی مدار آب می­باشد. تفاوت استخر و جکوزی در داشتن اسکیمر و لاین تخلیه آب است. ایرجت­ها برای متصل شدن به دیک دیگر به دورینگ در قسمت بالایی و پایینی نیاز دارند. ایرجت و پمپ آن نحوه حرکت آب جکوزی را تنظیم می­کنند. دلیل گرمای مطبوع آب جکوزی مبدل­ های آن است. مبدل­ها می­توانند دمای آب را به ۱۰۰ درجه فارنهایت برسانند. این سیستم توانایی بالایی در کنترل دما و حفظ آن در وضعیت مطلوب دارد.


 

 

  • نقشه لوله­‌کشی موتورخانه استخر:

موتورخانه گرمایش آب استخر را تامین می­کند. لوله ­کشی موتورخانه استخر معمولا در مجموعه‌­های آبی و سرپوشیده انجام می­شود زیرا در استخرهای روباز امکان تغییر و تنظیم دمای آب وجود ندارد. توجه داشته باشید که موتورخانه استخر باید نزدیک استخر بوده و دارای عمق برابر باشند. موتورخانه دارای دو بخش تجهیزات ضدعفونی کننده- تصفیه استخر  و سیستم­های گرمایشی است.

 


  • نقشه لوله‌­کشی استخر سرریز:

تمام استخرهای درون زمی اسکیمر ندارند بلکه به روش سرریز ساخته می­شوند. در لوله­ کشی این نوع از استخرها کانالی تعبیه شده که آب را جمع کرده و به مخزن موج انتقال می­دهد. در واقع به جای قرار دادن ورودی و خروجی­ها و لوله‌­کشی­ها به جهت هدایت آب هنگام پرشدن استخر از طریق کانالی که در دیواره قرار داده شده است سریز کرده و وارد محیط تعادل کننده می­شود. در ویدیو آموزشی نقشه لوله کشی استخرها را مشاهده نموده و به صورت کامل با نقشه ساخت آن­ها آشنا شوید.

 

تجهیزات لازم در ساخت استخر

 

تجهیزات لازم در ساخت استخر

کلیه استخرها در داشتن تجهیزات مشابه یک دیگر هستند. تجهیزات مورد نیاز یک استخر رطوبت­گیرها، پمپ آب، فیلترینگ، سیستم تخلیه، سختی­گیر آب استخر، پمپ تزریق کلر، اسکیمر، گریل و … است. در نقشه لوله­‌کشی استخر آب گرم و جکوزی نیز از مبدل­‌های حرارتی برای گرمایش استفاده می­شود.


 

نکات مهم در لوله‌کشی استخر

رعایت نکاتی بهره­برداری از استخر را طولانی­تر کرده و باعث حفظ کیفیت آب می­شود. نقشه لوله‌­کشی باید توسط متخصصان این عرصه بر اساس ابعاد، محل، نوع و فشار آب طراحی شود. استفاده از مصالح و تجهیزات مرغوب مقاومت هر چه بیشتر سازه استخر را تضمین می­کند. لوله­‌ها طبق فشار آب ورودی، از طول، ضخامت و عرض مناسبی برخوردار باشند.


 

هزینه لوله­‌کشی استخر

موارد بسیاری بر قیمت گذاری و برآورد هزینه لوله کشی موثر هستند. طبیعتا هرچه اندازه و ابعاد استخر بیشتر باشد مصالح و لوله­ های بیشتری مورد استفاده قرار می­گیرد. مدار آب و روش لوله­کشی استخر بر هزینه آن تاثیر می­گذارد. طراحی و اجرای نقشه­‌های لوله کشی توسط نیروی انسانی بخشی از هزینه ساخت استخر را شامل می­شود.

 

جنس لوله های استخر

لوله ها و اتصالات سیستم گردش آب باید از جنس مواد غیر سمی، مقاوم در برابر خوردگی و قادر به کارکردن در شرایط فشار سیستم باشد. مواد قابل قبول برای سیستم گردش آب استخر عموماً پلاستیک، مس، فولاد ضدزنگ، آلومینیوم، چدن و دیگر مواد سازگار برای تامین آب می باشد.

نکته: امروزه در بیشتر استخرهای داخل کشور از لوله های UPVC برای لوله کشی مدار گردش آب استخر و جکوزی استفاده می شود.

 


نکات لوله کشی استخر از زبان مهندس توکلی، کارشناس تاسیسات

  • لوله های انشعابی از خروجی های مکشی سیستم تخلیه آب باید بر این مبنا طراحی و ساخته شوند که در مجموع قادر باشند ۱۰۰ درصد آب موجود در سیستم گردش آب استخر را در مدت زمان معین شده انتقال دهد.
  • سرعت مکش در داخل لوله نباید از ۱.۸ متر بر ثانیه (۶ فوت بر ثانیه) بیشتر شود.
  • هر لوله مکشی اصلی به سمت پمپ باید به شیری مجهز باشد که امکان کنترل جریان تخلیه کلی را فراهم نماید.
  • حداقل ۳۰ درصد از کل آب گردشی باید از طریق سیستم تخلیه اصلی عبور نماید.
  • نرخ جریان آب در هر یک از مجاری ورودی آب باید حداکثر ۴ متر بر ثانیه باشد.

نکته: بر اساس استاندارد ملی استخرها در آمریکا حداکثر سرعت آب در لوله های مجاری ورودی باید ۱۰ فوت بر ثانیه (حدود ۳ متر بر ثانیه) باشد.

 

اندازه گیری نرخ جریان آب

برای اندازه گیری نرخ جریان آب، یک وسیله که بطور دائم نرخ عبور جریان را اندازه گیری می نماید باید در سیستم گردش آب وجود داشته باشد . در فیلتر های شنی ابزار اندازه گیری جریان باید در جایی قرار داده شود که بتوان نرخ جریان پس شویی را نیز اندازه گیری نمود .
ابزار نشانگر یا وسیله اندازه گیری باید قادر باشدتا ۱.۵ برابر نرخ جریان طراحی شده را با دقت ۱۰ درصد جریان واقعی نمایش دهد. همچنین نشانگر باید دارای یک محدوده مناسب خواندن اعداد برای نرخ جریان های پیش بینی شده باشد و نیز باید در محل مناسبی نصب شده باشد که امکان قرائت اعداد و همچنین تغییرات مورد نیاز را فراهم کند.

یک ابزار خودکار برای تنظیم نرخ جریان آب باید در مسیر سیستم گردش آب قرار داده شود . در شرایطی که از پمپ های چندتایی و یا فیلتر های چند تایی استفاده می شود ، باید هر واحد بطور جداگانه دارای ابزار خودکار تنظیم جریان باشد.

 

نکات اجرایی لوله کشی استخر و جکوری

۱- لوله کشی مدارهای رفت و برگشت تصفیه استخر باید به گونه ای اجرا گردد که تا جایی که امکان دارد ورودی ها و خروجی های استخر متعادل باشند.  به این معنی که در خط دهش دبی خروجی از تمامی نازل های ورود آب به استخر با هم برابر باشد، و در خط مکش نیز دبی خروجی از دریچه های مکش کف استخر با هم و دبی خروجی از سرریزهای سطحی نیز با هم برابر باشد.

  • برای رسیدن به این منظور بایستی لوله کشی به نحوی اجرا گردد که افت فشار در تمامی ورودی ها با هم و در تمام خروجی ها نیز با هم برابر باشد.
  • در شکل های زیر چند نمونه از لوله کشی های استاندارد خطوط رفت و برگشت را مشاهده می کنید، که در آنها افت فشار در تمامی مسیرها تقریبا با هم برابر است.

 

نکات اجرایی لوله کشی استخر و جکوری

 

۲- اگر به علت سطح کم کف جکوزی امکان اجرای دو دریچه مکش با فاصله حداقل ۹۰ سانتیمتر برای هر یک از مدارهای تصفیه و جت جکوزی وجود نداشت، مطابق با استاندارد ملی استخرها در آمریکا بایستی یکی از خروجی ها در کف جکوزی اجرا گردد و خروجی دیگر روی یکی از دیواره های جکوزی قرار بگیرد.

 

  • لازم به توضیح است که هیچ وقت نباید به علت مساحت کم جکوزی، یکی از دریچه های مکش (چه در مدار تصفیه و چه در مدار جت) را حذف کنیم.
  • زیرا در مدار تصفیه جکوزی به علت نرخ بالای گردش آب (هر نیم ساعت یکبار) و در مدار جت به علت مکش زیاد پمپ جت، خطر کشیده شدن مو و پای افراد (به خصوص بانوان و کودکان) توسط دریچه های مکش وجود دارد.

 

۳- در جکوزی ها به علت مساحت کم و تلاطم بسیار زیاد آب داخل جکوزی، محل لوله ورودی مدار تصفیه در هر قسمت از جکوزی می تواند تعبیه شود.

  • بهتر است روی هر کدام از سکوهای داخلی یا خارجی که قرار می گیرد، در ارتفاع ۳۰ سانتیمتری بالاتر از کف سکو باشد، تا هم گردش آب نسبتا بهتر صورت گیرد و هم اجرای نازک کاری معماری دور آن راحت تر باشد.

 

انواع روش های لوله کشی استخر

  • لوله کشی خطی استخر
  • لوله کشی استخر به صورت کاملا متقارن
  • لوله کشی استخر به صورت نیمه متقارن
  • لوله کشی استخر به صورت سری

 

 

مشخصات لوله کشی چند خطی استخر

  • خطوط مجزا با شیرهای جداگانه برای هر یک از خطوط برگشتی از موتورخانه به استخر
  • در حالت باز بودن کلیه شیرها به صورت ۱۰۰ درصد :
  •  نرخ دبی ورودی های ۱ تا ۴ : ۲۰.۵ ، ۲۰.۲ ، ۱۹.۸ ، ۱۹.۵ و افت هد ۱.۷ فوت
  • در حالت بالانس شده شیرها:
  •    نرخ دبی ورودی های ۱ تا ۴ : ۲۰ ، ۲۰ ، ۲۰ ، ۲۰ و افت هد ۱.۸ فوت

 

لوله کشی استخر به صورت کاملا متقارن

  • این پیکربندی کاملاً متقارن است و لوله‌کشی هر خط برگشت کاملا یکسان است و در نتیجه تضمین می‌کند که هر برگشتی دارای نرخ جریان یکسانی خواهد بود.
  • نرخ دبی ورودی های ۱ تا ۴ : ۲۰ ، ۲۰ ، ۲۰ ، ۲۰ و افت هد ۵.۶ فوت

لوله کشی استخر به صورت نیمه متقارن

  • این پیکربندی از یک تقسیم مجزا ترکیب شده با پیکربندی تغذیه سری استفاده می کند و تا حدی متقارن است.
  • ورودی های ۱ و ۴ دارای نرخ جریان یکسان و ورودی های ۲ و ۳ نیز دارای نرخ جریان یکسان خواهند بود.
  • نرخ دبی ورودی های ۱ تا ۴ : ۱۹.۷ ، ۲۰.۳ ، ۲۰.۳ ، ۱۹.۷ و افت هد ۴.۷ فوت

 

لوله کشی استخر به صورت سری

این پیکربندی رایج ترین نوع اجرای لوله کشی برای یک استخر است، ولی بیشترین عدم تعادل را بین ورودی های استخر دارد.  اما همانطور که نشان خواهیم داد، این مشکل را می توان با افزایش سایز لوله تغذیه بهبود بخشید.

  • با لوله تغذیه ۲ اینچ: نرخ دبی ورودی های ۱ تا ۴ : ۲۴ ، ۲۰.۱ ، ۱۸.۲ ، ۱۷.۷ و افت هد ۳.۵ فوت
  • با لوله تغذیه ۲.۵ اینچ: نرخ دبی ورودی های ۱ تا ۴ : ۲۱.۹ ، ۲۰ ، ۱۹.۲ ، ۱۸.۹ و افت هد ۲.۴ فوت
  • با لوله تغذیه ۳ اینچ: نرخ دبی ورودی های ۱ تا ۴ : ۲۰.۹ ، ۲۰ ، ۱۹.۶ ، ۱۹.۵ و افت هد ۵.۶ فوت

 

 

خلاصه ای از لوله کشی استخر 

لوله‌کشی استخر یک فرآیند مهم در ساخت و نصب استخرها است. در زیر توضیحاتی درباره مراحل اصلی لوله‌کشی استخر را برایتان آورده‌ام:

برنامه‌ریزی: قبل از شروع لوله‌کشی استخر، باید یک برنامه‌ریزی دقیق انجام شود. در این مرحله، ابعاد استخر، مسیر لوله‌ها، محل نصب فیلترها و تجهیزات دیگر مشخص می‌شوند.
حفر: ابتدا باید محل استخر حفر شود. این حفر باید به اندازه و شکل استخر مورد نظر باشد و باید به عمق مناسبی انجام شود.
نصب لوله‌ها: پس از حفر، لوله‌های مورد نیاز برای استخر نصب می‌شوند. این لوله‌ها شامل لوله‌های تزریق آب، لوله‌های بازگشتی آب، لوله‌های فیلتراسیون و لوله‌های تخلیه است.
اتصال لوله‌ها: لوله‌ها با استفاده از اتصالات مناسب به یکدیگر متصل می‌شوند. این اتصالات باید به گونه‌ای باشند که هیچ نشتی اتفاق نیفتد و آب به درستی در استخر جریان داشته باشد.
نصب فیلترها و تجهیزات دیگر: پس از نصب لوله‌ها، فیلترها، پمپ‌ها و سایر تجهیزات مورد نیاز برای تصفیه و جریان دادن به آب استخر نصب می‌شوند.
آزمایش و تست: پس از نصب تمامی لوله‌ها و تجهیزات، باید آزمایش‌های لازم برای اطمینان از عملکرد صحیح آنها انجام شود. این آزمایش‌ها شامل تست فشار، تست نشتی و تست جریان آب است.
پوشش دادن استخر: پس از اطمینان از عملکرد صحیح لوله‌ها و تجهیزات، استخر با استفاده از مواد مناسب پوشش داده می‌شود. این مرحله شامل نصب کاشی‌ها، موزاییک‌ها یا مواد دیگری است که به عنوان پوشش استخر استفاده می‌شوند.

با انجام این مراحل، لوله‌کشی استخر به پایان می‌رسد و استخر آماده استفاده می‌شود. البته برای انجام این کار بهتر است از تکنسین‌های ماهر و متخصص در این زمینه استفاده کنید تا از کیفیت و عملکرد صحیح لوله‌کشی استخر اطمینان حاصل کنید.

 

سخن پایانی در مورد لوله کشی آب استخر

ساده ترین روش لوله ­کشی استخر این است کار را به نیرو یا پیمانکار متخصص و با سابقه در این زمینه محول کنید. انجام لوله ­کشی توسط کادر مجرب احتمال هر خرابی و خطا را به حداقل می­رساند. این افراد باید از متدهای به روز دنیا برای لوله‌­کشی استفاده کرده، نوع لوله ­کشی و ابزار و تجهیزات لازم را تشخیص داده و پس از ساخت و اتمام پروژه از  عدم بروز ایرادات در لوله­ کشی مطمئن باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا