چگونه استخر بسازیم؟ ( طراحی استخر تا مراحل ساخت استخر )
امروزه ساخت استخر خانگی در حیاط یا ساخت استخر در باغ ویلا بیش از گذشته مورد استقبال قرار گرفته است. ساخت استخر نه تنها باعث محوطه سازی حیاط یا باغ میشود بلکه یکی از روشهای گذراندن اوقات فراغت و تفریح و سرگرمی نیز به شمار میرود. در این مقاله به موضوع چگونه یک استخر بسازیم؟ پرداخته و نکات لازم برای ساخت استخر را بیان میکنیم. همرا سودا بیایید تا با مراحل طراحی استخر، نکات ساخت استخر، اصول راه اندازی استخر خانگی، باغی، تفریحی و… آشنا شوید.
ساخت استخر را به حرفه ای ها بسپارید
اکثر معماران و مهندسان ساختمان برای زیباسازی فضای حیاطهای وسیع یا باغ استخر را پیشنهاد میدهند. در واقع برای این کار باید به محیط کافی و مناسب دسترسی داشت. برای نقشه خانه باغ و استخر باید محل مورد نظر را از لحاظ موقعیت قرارگیری و زیرساختهای لازم بررسی کرده و سپس طراحی کنید. اولین قدم برای ساخت استخر این است که ابتدا باید نوع کاربری از استخر را مشخص کرده، و با توجه به آن مراحل بعد را طی کرد.
مهم ترین قدم برای ساخت استخر چیست؟
گاهی اوقات هدف از احداث استخر تنها ذخیره آب در باغ است. به این منظور باید محیطی را برگزینید که کمترین آسیب را به کیفیت آب وارده کرده و آن را آلوده نکند. اگر صرفا به جهت استفاده از امکانات و زیبایی ویلا قصد ساخت استخر را دارید، باید جهت قرارگیری باغ یا ویلا را مدنظر داشته باشید و طرح استخر ویلایی روباز یا سر پوشیده را با توجه به شرایط محیطی، ابعاد، تسلط ساختمانهای دیگر و ضوابط طراحی استخر در باغ تعبیه کنید.
اگر هم قصد دارید استخر ورزشی یا درمانی احداث کنید که نکات خاص خودش را باید بدانید. در ادامه به طور کامل در مورد مراحل طراحی و ساخت استخر توضیح داده شده است. اما قبل از آن بیایید با انواع استخر آشنا شوید.
انواع استخر برای شروع ساخت آن بدانید
استخرها را میتوان بر اساس شکل، موقعیت قرارگیری، طراحی، نوع کاربری و مصالح تقسیم بندی کرد. نقشه استخرها بنا بر فضای خالی، ورودی و خروجی، عمق و ابعاد به شکلهای مربع، گرد، مستطیل تدوین میشوند. برای طراحی استخر سرپوشیده ویلایی یا روباز موقعیت قرارگیری مهمترین اصول ساخت به حساب میآید. برخی از افراد به طرحهای مدرن و پیچیده علاقه دارند که در صورت امکان و فراهم بودن شرایط طراحی میشوند.
نوع بهرهبرداری و استفاده از مصالح از دیگر عوامل دسته بندی استخرهاست. اغلب استخرهای خانگی از بتن، فایبرگلاس یا وینیل ساخته میشوند. در حال حاضر ساخت استخر بتنی خانگی رایج ترین نوع استخر میباشد زیرا بتن از مقاومت و استحکام بالایی برخوردار است. در ساخت انواع استخر باغ خصوصا استخرهای بزرگ به دلیل ماندگاری و استقامت زیاد از بتن استفاده میشود.
ساخت استخر طراحی استخر با سیستم نرم افزار اتوکد است
دومین گام در ساخت استخر در دست داشتن طرح آن است. با رعایت اصول طراحی استخر خانگی میتوان بهترین موقعیت را انتخاب کرده و بسیاری از عوامل محیطی را تحت کنترل قرار داد. ابتداییترین کار برای طراحی استخر مشخص سازی دقیق ابعاد، شکل و عمق میباشد. پس از تعیین ابعاد باید محل قرارگیری استخر را تعیین نمود.
برای موقعیتیابی محل مناسب استخر بهتر است محلی را که در معرض تابش آفتاب قرار دارد را انتخاب کرد. در چنین مکانهایی با تابش نور خورشید آب استخر گرم شده و هزینههای حاصل از تنظیم دما را کاهش میدهد. هرچه اطراف استخر درختان و گیاهان ریشهدار کمتری داشته باشد برای احداث مناسب تر است.
انتخاب چنین محلی به این علت است که ریشه دواندن این گیاهان موجب تخریب تدریجی دیوارههای استخر شده و به سیستم ورودی و خروجی آب آسیب میرساند. همچنین با ریزش برگ و ضایعات آنها آب استخر آلوده شده و کیفیت خود را از دست میدهد. البته در تمامی مراحل بودجه خود را مد نظر داشته باشید .
مراحل ساخت استخر خانگی و باغی از زبان متخصصین
مراحل ساخت استخر در باغ و حیاط خانه به یک صورت میباشد. با این تفاوت که ساخت استخر در محوطه ساختمان با محدودیتهایی همراه است اما در باغ ویلا چنین نیست. مراحل ساخت استخر به ترتیب به صورت زیر است:
-
دریافت مجوزهای لازم:
اگر میخواهید استخر ویلایی شیک در ساختمان خود داشته باشید به اخذ مجوز برای ساخت استخر در محوطه حیاط یا باغ نیاز دارید. این مجوزات برای ساخت استخر برای شنا، موارد الزامی و مشخصات استخر، یک چهارچوب مشخص میکند. در برخی از مناطق اجازه ساخت استخر به مالکان داده نمیشود.برخی قوانین در ساخت اصولی استخر به شما کمک میکند، ممکن است که در محل زندگی شما برای ساخت استخر دستورالعملهای خاص ایالتی وجود داشته باشد. داشتن مجوز برق از سمت شهرداریها امکان استفاده از برق در استخر را به شما میدهد. برای دریافت این مجوزها میتوانید از طریق درگاههای اینترنتی درخواست خود را ثبت کنید.
-
موقعیت استخر:
مرحله دوم ساخت استخر، تعیین منطقه احداث استخر است. برای تعیین مکان استخر سعی کنید محلی را انتخاب کنید که فضالی خالی داشته باشد در غیر این صورت حذف عواملی مانند گیاهان و درختان هزینههای بالایی را متوجه شما میکنند. محلهای متعددی میتوانند برای ابعاد و ویژگیهای مدنظر شما برای استخر مناسب باشد اما باید آنها را از همه لحاظ بررسی کرده و انتخاب کنید. برای سادگی در این انتخاب اولین نکته مهم را، دسترسی ساده و استفاده از تجهیزات حفاری قرار دهید.
-
نقشه کشی و ایجاد طرح استخر توسط مهندس و طراح متخصص:
باید یک طرح اولیه داشته باشید پس سومین گام در ساخت استخر مشخص کردن شکل، عمق، شیب، خروجیها و ورودیها است. سایزها و شکلهای استاندارد استخرهای خانگی را رعایت کنید. توجه داشته باشید پیچیدگی طرح استخر هزینههای بالاتری را به دنبال دارد.
-
بررسی زیرساختهای استخر:
اگر پایههای استخر بتنی باشد، استحکام بیشتری خواهد داشت. بتن با مقاومت و استقامت بالایی که دارد بسیاری از هزینههای حاصل از تعمیر را کاهش داده و طول عمر بیشتری نیز دارد.
-
حفاری و گودبرداری:
بهتر است برای انجام این امور کار را به اهل فن یا پیمانکاران بسپارید. اگر موقعیت استخر توسط پیمانکار و مهندسان تایید شد، محوطه استخر را به طور دقیق علامت گذاری کرده و حفاری آغاز میشود. گودبرداری توسط ماشین آلاتی نظیر بیل مکانیکی انجام میشود. قرارگیری صحیح دیگر اجزای استخر به گودبرداری آن بستگی دارد بنابراین حفاری مهمترین قسمت ساخت استخر به شمار میرود.
-
درجهبندی شیب کف استخر:
در تمامی استخرها شیب استخر از کمترین عمق شروع شده و به تدریج افزایش مییابد. استاندارترین عمق استخر خانگی از ۱ تا ۲ متر میباشد. پس از تنظیم شیب کف استخر باید سطح آن را تا حد امکان هموار و صاف کرد. در مرحله آخر حفاری خاک فشرده شده و تراز میشود.
-
ساخت دیوارهها:
پس از حفاری زمین و شیب آن باید کنارههای استخر ساخته شود. برای این کار با قاب گرفتن دیوارهای استخر توسط تکیهگاههای فولادی، مقاومت آن در برابر فشار آب بیشتر میشود.
-
لوله کشی استخر:
اجزا و تجهیزاتی نظیر تخلیه، کفگیر،پمپ، شیرهای دو یا سه طرفه و … در پرکردن و حرکت آب در استخر نقش دارند. لوله کشی استخر باید توسط متخصصان این کار صورت بگیرد زیرا هرگونه اختلال در امر گردش آب و فیلتراسیون موجب کاهش کیفیت آب میشود.
-
برقکشی استخر:
برقکشی و راه اندازی تاسیسات برقی استخر از حساسترین اعمال در ساخت استخر است. پیش از پوشش و عایق دیوارها و کف استخر باید سیم کشی انجام شود. برقکشی استخر برای عملکرد فیلتراسیون و روشنایی زیر آب صورت میگیرد. اگر سیمکشی به درستی انجام نگیرد، امنیت شناگران را به خطر میاندازد. پس پیمانکار برق باید فردی باتجربه و مهارت در این امر باشد.
-
ساخت کف استخر:
پس از لولهکشی و سیمکشی استخر پوشاندن دیوارها و کف استخر با بتن انجام میشود. بتنریزی کف و دیوارههای استخر توسط میکسر و صاف کردن آن در هنگامی که به طور کامل خشک نشده به صورت دستی انجام میگیرد. در این مرحله باید شیب کف بررسی شود اگر زاویه شیب در سرتاسر برابر نباشد باید با بتنریزی شیب را تنظیم کرد. توجه کنید اگر منطقه شما دارای آب شور است، توصیه میشود برای پوشاندن دیواره و کف از فایبرگلاس یا وینیل استفاده کنید. نمک قابلیت از بین بردن بتن به طور تدریجی را دارد.
-
پر کردن استخر:
پس از اتمام مراحل ساخت استخر آب را با استفاده از منابع آب خانه پرکنید. در زمان پرشدن استخر نشتی، لولهکشی، برقکشی و یا هرگونه اختلال را بررسی کنید.
-
نصب دستگاه تصفیه آب استخر
آب استخر همیشه باید تمیز و بدون باکتری و گرد و غبار باشد. این نکته برای استخر های روباز کمی سخت تر اجرا میشود. اما در هر حال مرحله تصفیه آب استخر بسیار مهم است. باید برای استخر تجهیزات مناسب را خریداری کرد و سیستم فیلتراسیون استخر را راه اندازی نمود.
-
تعادل شیمیایی آب استخر:
در این قسمت نگهداری آب استخر شروع میشود. برای فاسد نشدن و حفظ کیفیت آب، PH آب استخر را تحت کنترل بگیرید. با استفاده از کلر و سایر ضدعفونیکنندهها محیط استخر را پاکیزه نگهدارید. لازم به ذکر است که پس از تقریبا ۱۰ روز تعادل شیمیایی آب استخر مناسب میشود.
-
استخدام پیمانکار و تیم مهندسی برای ساخت استخر:
همه مراحل گفته شده به جزییات و ریزبینیهایی احتیاج دارد که توسط پیمانکاران با سابقه تامین میگردد. استخدام پیمانکار به کیفیت ساخت، امنیت و استقامت استخر کمک کرده و طرح مدنظر شما را بدون کم وکاستی ارائه میدهد. خرید تجهیزات استخر بر دوش تیم مهندسی است. چرا که آنها از انواع تجهیزات بیشتر سر در میارند.
در صورتی که نیاز به دوره آموزشی طراحی تاسیسات استخر داشتید میتوانید ویدیوهای آموزشی را از اینجا یعنی مجموعه آموزشی سودا تهیه کنید. دوره ها تخصصی و زیر نظر بهترین مهندس تولید و تدوین شده اند.
هزینه ساخت استخر چقدر میشود؟
بودجه لازم برای احداث استخر متغییر است. این هزینه به عواملی چون تورم، اوضاع اقتصادی، مصالح به کار گرفته شده، پیمانکاران و طراحی استخر وابسته است. به این خاطر مبالغ دقیقی را نمیتوان برای احداث استخر پیش بینی کرد. برای مثال هزینه ساخت استخر خانگی در سال ۱۴۰۰ را میتوان بر اساس افزایش قیمت مصالح، ابعاد طراحیهای پیچیده و همچنین ارزش ارز و تورم برآورد کرد.
طراحی و ساخت استخر شیک و مدرن با رعایت تمامی اصول و ضوابط مستلزم صرف هزینه است. بهتر است در مراحل ساخت با توجه به بودجه خود دست به انتخاب بزنید. امروزه میتوان برای کاهش هزینه ساخت استخر از مصالح مدرن استفاده نمود. کاهش کیفیت خدمات همچون برقکشی و مصالح میتواند خطر آفرین باشد. پس در انتخاب پیمانکار و مهندسان نهایت دقت را به خرج داده و به سابقه کاری آنها رجوع کنید.